Friday, July 31, 2009

Cerpen Lagu Hatiku

Ku di usik rindu saat mendengar bait-bait lagu itu. Ingatkah lagi dia padaku? Pada diriku yang tiada ertipun dalam hidupnya. Yang hanya bergelar seorang setiausaha. Aku ni memang gilalah. Sudahlah terjatuh minat pada bos sendiri. Bos yang dah ada tunang pula tu. Hish tak gila kah itu? Lepas tu boleh tanya dia ingat kat aku ke tak? Mestilah jawapannya tak.Apa kelas dia nak ingat aku. Lebih baik dia menghitung duit. Dia kan hanya cintakan duit.

Itu adalah bos ku. Dalam hidupnya hanyalah duit...duit dan duit. Mana tidaknya tunangnya pun susah nak jumpa dia. Asyik sibuk cari tender nak bawa masuk duit je. Apalah... Tapi kalau di fikirkan tahan pula tunangnya itu. Kalau aku dah lama aku cabut, mana tak sampai tahap kena buat appointment kalau nak jumpa. Mahu tak cabut.. Hehehe tadi kata suka tapi suruh berkorban tak sangguplah pula... Manusia-manusia kehendaknya menjengah ke langit tapi di suruh berkorban tak mahu pula... bukan orang lain. Aku juga.

"Hah Hazia?"

"Oh mak I love you bos..."Entah suara sumbang mana yang menegur aku sampai terlatah-latah aku di buatnya. Nak kena ni.Aku ingin meluruskan kepala tapi terhantuk kay meja pula.Aik bila masa pula aku ni duduk bersila bawah meja. habit... habit.

"Apa hah... tak reti bagi...hehehe bos." Aku baru nak sembur tapi bila aku bangun je. Terus tak jadi rupanya bos sendiri yang buat dajal.

"Apa bos ni. Nak apa? Terkejut saya." Aku saja je cover malu.

"Hmm awak tu tak habis-habis dengar lagu tu duduk bawah meja. Apa nak jadi. Awak suka saya eh?" Guraunya.. Bahaya ni. Kalu dia bergurau senda ni maknya ada benda dia nak tu... Janglah aku kerja lebih masa malam ni. Penatlah... Dah berapa minggu aku tak cukup tidur buat proposal.

"Siapa cakap?" Tanyaku balik. Pelik.

"Tadi masa awak melatah." Jawabnya selamba. Sedikit lagi nak macam badak.

"Ye ke. Tak ingat pun. Mungkin tersebut kot. sebab semalam saya baca novel I love you boss. Bos jangan perasan lah. Makin hot pula cik Shila bos tu kat saya kang. Bos ni baik semacam kenapa?" Aku terang-terang mengutuk dia.

"Awak ni Hazia. Saya baik salah. Kalau saya jahat mesti, awak lari kan. Hal rumah saya dah sattel?" Bos aku ni bertanya tapi boleh je melewati meja aku masuk ke biliknya. Terkial-kial aku nak mengekor. Ah tak payah pakai seliparlah. Dengan berkaki ayam aku masuk ke pejabatnya.

"Rumah bos dah sattel. Bil saya dah bayar. Barang dapur saya dah beli dah semalam. Cuma Mak Lang semalam kata dia nak cuti seminggu ni. Jadi seminggu ni bos jangan nak sesuka hati sepahkan rumah tau. Hujung minggu nanti saya datang saya kemaskan." Aku memberitahu.

Aku ni setiausaha cum orang gaji. Bil dia aku bayar. Pembantu rumah dia aku uruskan. Selalu kalau Mak Lang tak ada, aku ni pula jadi orang gaji. Stau hal nak ulang alik pergi rumah dia hari-hari mengemas dan memasak. Dulu aku pertikaikan juga. Tapi bos aku lagi pandai dari aku. Dia naikkan aku gaji. Bukan sikit seh dua ribu tu. Mahu taknya berpinar mataku dan terus aku terima jelah suratan takdir aku kena kerja lebih untuk dia.

"Habis kalau awak pergi hujung minggu, siapa nak masak untuk saya?" Aku dah agak dah soalan itu.

"Bos makan kat luar jelah. Malas lah nak ulang alik dari office ke rumah bos tu. Buat perahbis tenaga orang je. Tapi bos jangan mengada nak masak pula. Nanti bersepah." Aku selamba je dengan bos aku ni. Dalam urusan kerja memang dia bos tapi dalam urusan rumah dia aku yang bos.

"Hish awak ni kalau bagi peluang. Boleh tahan awak membebel. Nantilah tengok kalau saya ingat kat awak saya tak masaklah. Hmm malam ni awak free tak?" Ala... nampaknya aku kena kerja lagilah malam ni. Dah cakap dah tadi.

"Hmm... Apa pula malam ni bos? Saya penatlah dah lah saya tak cukup tidur siapkan proposal bos. Patutlah bos baik semacam je tadi. Hish bos ni. Kalau kerja macam ni, boleh lari boyfriend saya." Rungutku. Memang patutpun aku merungut.

"Hmm Awak ni Hazia. Saya tak habis cakap lagi. Saya ingat kalau awak free, saya nak ajak awak makan dengan saya malam ni. Saya nak belanja klien kita. Tapi kalau awak nak pergi dating dengan pakwe awak. Tak pelah." Bos aku ni macam berjauh hatilah pula.

"Bos nak ajak saya makan ke? Awat tak cakap awal-awal. Kalau bab makan. Saya free je bos. Makan free sapa tak nak." Segar aku dengar bab makan free ni.

"Tadi awak kata nak pergi dating?"

"Nak dating apa? Mana saya ada boyfriend?"

"Yang awak kata tadi?"

"Oh tu boyfriend tipu sunat. Saja nak lepas dari bos. Bos tak kesian ke? hehehe.."

"Hmmm... ada-adalah awak ni Hazia. Dah awak pergilah buat kerja. Jangan lupa malam ni pukul 8."

"OK bos." Aku baru bergerak nak pergi. Bila bos aku memanggil.

"Hazia. awak ni boleh tahan pendek eh." Hish bos aku ni. Hal pendek-pendek ni sensitif tau.

"Apa pendek-pendek. Sya tak pakai seliparlah bos. Sebab tu kurang tinggi. Tunggu saya pakai yang 6-7 inci tu baru bos tahu." Balasku.

"Sebab tu saya kata awak pendek sebab awak tak pakai high heel." Hish menjawab pula mamat ni. Gorammmm den.... Tak pe-tak pe... ada hari aku balas.


Malam itu aku memilih baju dan seluar serba putih. Di samping tudung putih yang ada corak abstrak. Tak lah cantik mana. Memang pakaian aku pun macam ni. Cuma saja aku try letak makeup sikit kat muka aku yang ala-ala amoi cina ni.

"Cantik awak malam ni." Tersenyum aku mendengar pujian dari bos ku. Tapi tak lama lah. Lepas tu pandai pula dia mengutuk. Tak faham aku.

" Tapi lain kali tak payah lah pakai macam ni. Seksi je saya tengok. Make up pun tak payahlah." Boleh kan dia kata aku seksi. Sedangkan aku ni tertutup habis. Nak kata terbuka sikitpun auratku tak terbuka. Tudung yang ku silang pun menutup dada apa.

"Hish seksi apanya bos. Saya ni sikit lagi nak pakai jubah tau." Rungutku.

"Jangan nak melawanlah Hazia. Saya tak suka jadi awak jangan pakai." Selamba betullah mamat ni. Dia ingat dia siapa? Hakim? Pedana menteri? Malas memanjangkan cerita aku iyakan sahaja.

Aku di bawa makan di sebuah hotel terkemuka. Biasalah dapat projek kena rajin-rajin layan klien. Kami makan bertiga. Aku, Bosku, dan Dato apa entah. Bukan namanya apa entah. tapi aku lupa nama dato ni siapa. Mulanya perbicaraan kami lebih tertumpu pada projek dan bisness sampailah keluar sedikit kisah peribadi. Aku masa itu cukup tak selesa dah. Mana taknya tiba-tiba Dato tu merenung aku macam nak terkam. Kemudian terkeluarlah kisah...

"So Arman, ini ke habuan I malam ni?" Dato tu tanpa segan silu memandangku penuh ghairah. Amboi selamba badak dia je. Tak sedar diri tu dah tua gayut.

"Habuan apa?" Aku walaupun hampir faham tapi saja-saj buat tak faham.

"Kan you, habuan I. Malam ni you kena temankan I. Arman you memang tahulah teste I." Aku dah agak dah. Tapi aku tak sangka ini yang berlaku. Dulu memang Shila tunang bos aku ni suruh hati-hati. Katanya dalam peniagaan ni pelbagai rupa masnusia. Cuma aku tak sangka. Bos aku sendiri pun macam tu.

"Oh... Ok. I rasa bukan I habuan you. Bos I ni habuan you. You dah salah faham. I datang ni hanya untuk hantar bos I je. Dia kan gay. Dah lama dia kata dia suka kat you. Ok Dato I tak nak ganggu urusan you lagi. Okay bos, saya pergi dulu." Aku cuba seboleh mungkin menutup resahku. Menutup lukaku. Aku mula bangkit berdiri. Namun bosku dah menahan lenganku.

"Hazia. Wait.. please." Bosku macam menagih simpati. Tapi simpati itu sudah bukan untuknya. Aku rentap tanganku. Lalu bergerak pergi. Seboleh mungkin aku mempercepatkan langkahku. Sebelum dia dapat mengejarku. Sebab ketika ini dai sedang bercakap-cakap dengan Dato Miang gatal tu. Mungkin memujuk kot.

"Hazia please." Aku rasa lenganku di tarik dari berlakang. Tbubuhku dengan sendirinya terpaling menghadap si penarik. BOSS...

"Apa lagi bos? Nak suruh saya buat apa? Sejahat-jahat saya bos. Saya tak sanggup. Pagi tadi bos kata saya selalu tuduh bos. bos kata kalau bos baik salah. Kalau bos jahat mesti, saya lari kan? Memang saya lari. Saya nak letak jawatan. Esok saya akan hantar surat perletakkan jawatan saya dengan notis 24 jam. Saya akan bayar dengan gaji dua bulan macam dalam kontrak. Sekarang lepaskan saya." Aku dengan sengaja menumbuk perutnya. terlepas dari genggamannya. Aku berlari. berlari jauh. Kasut ku dua-dua hilang entah ke mana dalam perlarianku. Nasib baik aku biasa berkaki ayam. Inilah malam yang tak akan ku lupa sepanjang ku bergelar manusia.

Esoknya aku berhenti kerja. Aku pandai. AKu hantar surat berhenti kerja pada human resource secepatnya. Ketika bosku masih dalam mesyuarat bulanan BOD lagi. Kemudian aku kemaskan barang-barangku. Aku nekad saat dia keluar mesyuarat nanti. Tubuh ku tiada di situ dan barang-barangku sudah ku angkut bersama. BYE..BYE bos... I LOVE YOU? NOT ANYMORE... I HATE YOU? YESS... FOREVER.

*ps... iman tak ada idea menulis. Ini saja-saja je....jangan lupa komen ye... bye.

14 comments:

sya[E] said...

hurm..mnarik..
dlm xd idea..besh gk ct nih..
igt kn bos de ader ati la kt hazia..
p kn..npe rs cm trgntg??
kalo wut smbgn pn ok wut..
hehehehe...
mne la tau kot2 bos de mmg ske hazia..hahah..

Sue said...

salam iman...
btol pa yg sya[E] tulis...
macam tergantung jer cerpen nih..!

nursya said...

iman naper pendek sgt??
mcm kena ader smbgn jer....
citer dia mcm tgantung jer...

~:: niz ::~ said...

yelah, cam tergantung jee...
de smbungan ke???

lyza2474 said...

hope ada sambungan klagi cam best gak citer ni ....

Anonymous said...

cam org len ckp,, cite ni best,,
tp nape cam tergantung je
sambung la lg huhu...

sepatu biru said...

aah la man.. cite ni de sambungan ke?
best la..
tertanye2 gak la pe jadi kat si arman ngok ngek tuh...

pape pun, cite ni best..

MaY_LiN said...

alololo..
boss cepat2 la mintak maap..

nik suriyani said...

salam iman..
ble ade time2 free 2..
pe lg iman..wat la cntinue tok story ni..:D
intresting..!!

AINA SISTER'S said...

cter nie ader smbgan x? mcm tgantung je...klu blh buat le bos dia jth cinta kat dia ke...n g pujuk dia balik...

Anonymous said...

laa...camtu je?

fisa said...

pastu pe yg jd kt dorg?huhu...

Anonymous said...

sambung kak imannnnnnnn......


>>niCk<<

Anonymous said...

Kita berhibur jap dengan pantun di bawah, yang dipetik dari buku ‘Alamak, Bosku Seperti Hitler!’ hahaha:

Pagi-pagi, sudah mencemuh,
Si pemandu terus terdiam mengeluh,
Bos ini jenis yang kecoh,
Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

“Ada pelanggan hendak jumpa”,
Itulah kata si setiausaha,
Bos enggan, mengantuk katanya,
Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

Bos memanggil mesyuarat mengejut,
Ada pekerja berjalan bak siput,
Bos pun menengking sampailah semput,
Para pekerja terkentut-kentut.