Saturday, August 6, 2016

KLINIK HATI : BAB 1

BAB 1


EMIR ZAFRAN, nama yang cukup gah dalam bidang arkitektur. Lebih lapan tahun bertungkus lumus membina tapak dalam bidang ini akhirnya usaha kerasnya mendatangkan hasil. Dia di puncak kerjayaannya. Firma E Design Arkitek  miliknya sudah mampu berdiri megah. Bertahun dia berusaha meletak firmanya ini setaraf dengan firma-firma lain. Dia bukan anak orang berada yang mempunyai sokongan yang kuat jadi dia perlu berkerja keras untuk dirinya sendiri. Dengan bangganya dia boleh menyatakan kejayaannya hari ini adalah hasil daripada setiap titis peluh dan airmatanya selama ini.
 Siapa sangka anak kepada kerani biasa sepertinya boleh berjaya seperti ini. Emir sedar ini semua juga atas jasa arwah kedua ibu bapanya. Walaupun hidup mereka tidak sesenang mana tapi dia tidak pernah susah dalam pelajaran. Dia dan adik perempuannya sentiasa diutamakan kalau dalam soal pelajaran. Biarpun dia sendiri melihat bertapa susahnya arwah ibu-bapanya menyekolahkan dia dua adik beradik tapi ibubapa mereka tak pernah berkira kalau itu soal perlajaran. Akhirnya kerana pengorbanan arwah ibu dan bapanya lah dia berjaya sekarang ini. Cuma sayangnya dia tak sempat membalas pengorbanan mereka setelah pemergian kedua-duanya dalam sebuah kemalangan motorsikal sepuluh tahun yang lalu. Waktu itu dia baru beberapa bulan menamatkan pengajiannya dan berkerja sebagai penolong arkitek di sebuah firma.
Kini tiga belas tahun berlalu, usianya menginjak ke angka 33 tahun manakala adiknya sudahpun berusia 23 tahun.  Dalam tempoh masa sepuluh tahun ini dia yang bertanggungjawab membesarkan adiknya. Dia menjadi orang tua kepada satu-satunya adik perempuannya itu. Hidupnya hanya tertumpu pada kerja dan adiknya saja. Dia tak mahu adiknya merasa kekurangan tanpa kedua orang tua mereka. Dia mahu adiknya merasa kasih sayang yang pernah dia rasai ketika orang tua mereka masih ada dulu.
Kini adiknya sudah pun menamatkan pengajian dalam bidang kejuruteraan elektrik dan bekerja di salah sebuah kilang di Bangi. Kerana tuntutkan masa kerja adiknya terpaksa tinggal berasingan daripadanya dia merasakan kesepian sangat. Ikutkan hati dia mahu adiknya sentiasa dekat dengannya. Tapi dia sedar dia tak ada hak untuk mengawal hidup adik prempuannya itu. Setelah bertahun berlalu, Emir akhirnya mengakui haknya sebagai abang itu terbatas. Jadi apa saja pilihan yang dia ada selain membiarkan keputusan adiknya walaupun kerana itu dia merasakan sepi di rumah besarnya.
Sepi yang membawa dia membuat keputusan untuk berkeluarga. Namun dia tak mahu hidup dalam genggaman wanita, yang dia inginkan hanya anak. Dia boleh saja mencari anak angkat tapi dengan statusnya lelaki bujang bukan mudah untuk dia mendapatkan hak itu. Namun kemahuannya untuk merasa hidup berkeluarga bagaikan tak dapat ditahan setelah melihat kebahagiaan seorang demi seorang temannya. Membaca kisah-kisah lelaki yang membayar seorang wanita khas untuk mengandung zuriat mereka memberi ilham pada Emir. Kerana aspirasi itu dia membuat keputusan membayar seorang gadis untuk menjadi ibu pada anaknya.
Keputusan yang dia buat setengah tahun dulu menemukannya dengan seorang gadis bernama Khyla. Tak sangka dia, ada juga gadis yang bersetuju dengan rancangan gila nya ini. Apabila temannya memperkenalkan Khyla sebagai calon untuk ibu tumpangan, dia sudah mengarahkan peguamnya mengurus segala hal yang berkaitan. Hanya apabila laporan kesihatan dan latar belakang gadis itu dijamin pada tahap tertinggi, dia bersetuju memilih gadis itu sebagai ibu kepada anaknya.
Biarpun Khyla hanya di bayar untuk mengandungkan anakya tapi dia perlu memastikan anaknya dihasilkan dari benih yang terbaik.  Hasil siasatan menunjukkan latar belakang Khyala memang dari keluarga baik. Tahap pendidikan Khyla juga mengkagumkan dan kesihatan gadis itu memuaskan. Setelah berpuas hati baru dia meminta peguamnya meneruskan ke fasa seterusnya.

Hari ini buat pertama kali dia bertentang mata dengan bakal ibu kepada anaknya. Emir menjemput Khyla ke pejabatnya untuk menandatangan pejanjian yang telah dia buat untuk menjaga kepentingannya di masa akan datang. Dia menilik gadis yang duduk dihadapannya kini. Muda lagi. Dia agak Khyla ini dalam lingkungan usia adiknya. Emir menyerahkan sebuah fail biru mengandungi pejanjian antara mereka unti Khyla baca dan fahami sebelum mereka sama-sama menurunkan tandatangan. Di dalam pejanjian itu tertulis segala syarat yang Khyla perlu patuhi dan butir-butir pembayaran.
“Fail yang sedang Cik Khyla pegang itu adalah perjanjian antara Cik Khyla dan Enick Emir. Jelas di situ menyatakan apa yang perlu cik lakukan setelah cik bersetuju dengan rancangan ini. Di dalam perjanjian itu juga menyatakan bahawa Encik Emir akan mengahwini cik sekiranya proses intrauterine insemination itu berjaya dan cik Khyla mengandungkan anak Encik Emir. Tempoh perkahwinan itu akan tertaluk kepada keadaan dan keputusan Encik Emir nanti. Dalam perjanjian itu juga menyatakan hak-hak Cik Khyla sepanjang pernikahan dan jika terjadinya penceraian. Cik kena cukup faham yang perjanjian ini hanyalah diantara Cik dan Encik Emir saja. Jika hal ini terbongkar, Encik Emir ada hak untuk mengambil tindakan.
Dalam perjanjian tersebut juga tegas menyatakan apa tindakan undang-undang yang boleh Encik Emir ambil jika Cik melanggar perjanjian ini. Jika bersetuju, Encik Emir akan membayar wang pendahuluan sebanyak RM100,000.00 setelah Cik Khyla menandatangani perjanjian ini. Selebihnya akan dibayar mengikut jadual yang tertera di dalam kontrak. Jika Cik Khyla bertukar fikiran setelah mengambil wang pendahuluan ini, cik boleh menghubungi saya bila-bila masa untuk membatalkan perjanjian dengan syarat cik kena memulangkan semula wang pendahuluan tersebut sebelum tarikh proses intrauterine insemination. Segala urusan hospital berkenaan proses intrauterine insemination akan diuruskan oleh pihak kami. Selepas cik menandatangi surat ini kami akan mengeluarkan surat arahan untuk cik. Bagaimana cik Khyla? Jika setuju, cik boleh tandatangi kontrak ini.” Emir hanya mendengar peguamnya menerangkan hal kontrak itu pada Khyla.
Dari sudut mata Emir, dia dapat melihat kegusaran gadis muda itu. Khyla kelihatannya sedikit teragak-agak untuk menandatangani kontrak itu. Emir hampir pasti Khyla akan menarik diri daripada rancangan gilanya. Tapi akhirnya gadis tetap menurun tandatangan walaupun jelas tangan itu bergetar. Termeterai sudah perjanjian antara mereka. Kini Emir hanya perlu menunggu berita kehadiran anaknya. Moga segalanya akan berjalan lancar.

No comments: